El nou mural de Banksy sobre el Brexit

per Arnau Torras


Banksy ha tornat a aparèixer de nou a l’escena artística urbana amb un mural sobre el Brexit. Des d’aquest dilluns a una de les parets de la ciutat costera de Dover, al Regne Unit, podem trobar un nou mural de l’artista britànic. A la paret, que mira cap a França, hi veiem una gran bandera de la Unió Europea. A sota però, un obrer està enfilat a una escala fins arribar a una de les estrelles que conformen la bandera. L’obrer britànic, sortit de les fàbriques metal·lúrgiques del sud d’Anglaterra, fa miques amb un martell i un cisell l’estrella que correspon al Regne Unit.

Desprès de denunciar la crisi migratòria al mediterrani i el mur d’Israel, reapareix per denunciar el Brexit iniciat pel seu país natal. I no és casualitat que la ciutat escollida sigui Dover. Des d’allà surten els ferris que uneixen el Regne Unit amb Calais, França. A més, aquesta localitat va ser escollida pel diari The Sun, per fer una campanya a favor del Brexit a començaments del 2016.

Banksy il·lustra en aquesta ciutat que fins ara feia de pont entre l’illa i el continent, el trencament que suposa la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Simbolitza el trencament de l’ideal d’unitat, solidaritat i harmonia que representa la bandera i les seves estrelles. L’ideal em que es va forjar l’Europa de la postguerra comença a caure pel seu propi pes. No només pel Brexit, sinó pel sorgiment de forces d’extrema dreta com a resposta a les polítiques econòmiques de la Unió.

Em queda el dubte si realment és una acció de denuncia política en contra del Brexit, o simplement és una il·lustració de la decadència i el trencament que s’està produint dins la Unió Europea.

   Send article as PDF